Landschapspark Kloostereind unaniem omarmd door Gemeenteraad

Landschapspark Kloostereind unaniem omarmd door Gemeenteraad

Afgelopen maand heeft de Gemeenteraad de Visie op Kloostereind vastgesteld. Alle partijen waren vóór! Daarover hebt u in het Eindhovens Dagblad al het nodige kunnen lezen.

Wij zijn blij en dankbaar dat het initiatief dat wij als Wijkraad in 2014/2015 genomen hebben om de Geledingszone Brouwhuis om te zetten in een landschapspark, met de huidige visie op Kloostereind daadwerkelijk door de Gemeente is opgepakt en omarmd.

Er is weliswaar nog weinig geld gevonden om snel tot grootscheepse uitvoering over te gaan, toch zien wij de Visie als een onomkeerbare ontwikkelingsrichting die op een mooie manier invulling geeft aan de belangrijkste doelen van de Geledingszone, namelijk uitloopgebied en groene buffer.

Vanaf 2016 hebben wij als Stichting Landschapspark Kloostereind zo’n € 35.000 besteed en hebben we nog een potje van zo’n  € 10.000 om verder te werken aan biodiversiteit en een gevarieerde landschappelijke invulling met kleine landschapselementen, weliswaar in een beperkt gebied tussen de Peeleik en sportpark Espendonk. Ter gelegenheid van het van kracht worden van de Visie hebben we op dit 4 ha veld een panoramabord geplaatst. Zie bijgaande foto. De inrichting van dit veld was voor ons een pilot. De bedoeling ervan was om de plannenmakers te laten zien wat wij beoogden met het totale gebied ten oosten en ten zuiden van Brouwhuis. Wij zijn heel tevreden dat onze pilot in het plan opgenomen is. Brabants Landschap heeft ons daarbij geholpen. Ook zijn wij geïnspireerd door het plan Lingezegen, een groot groen gebied tussen Nijmegen en Arnhem.

Het landschapspark Kloostereind is in onze visie ook een uitvalsbasis voor bezoek aan de Brouwhuissche Heide, ten oosten van de N279 en ten zuiden van de Rochadeweg. Die bosgebieden worden op termijn via ongelijkvloerse kruisingen toegankelijk. De huidige N279-plannen van de Provincie voorzien in een brug ter hoogte van de Vlierdense Bosdijk. Hopelijk gebeuren er dan geen vreselijke ongelukken meer met voetgangers en fietsers zoals afgelopen maand weer gebeurde. De Rochadeweg krijgt in het verlengde van de Weyerweg een fietstunneltje als het aan de gemeentelijke visie ligt. Hopelijk zal de Provincie daarbij een helpende hand toesteken, financieel. Tussen beide ongelijkvloerse kruisingen komt een recreatieve fietsverbinding. De fietsers zullen zo zicht krijgen op een Middeleeuwse visvijver, een lager gelegen gebied waar de Weyer doorheen loopt. Ook voor voetgangers zal deze weyer (oud woord voor visvijver) toegankelijk worden. In het plan zijn nog meer zogenaamde struinpaden ingetekend. Deze zorgen ervoor dat het doel van uitloopgebied inhoud gegeven wordt.

Rondom de Weyerweg is door de plannenmakers een zogenaamd rood voor groen aandachtsgebied ingetekend. Dit betekent dat wanneer de bedrijven zouden vertrekken (kalkoenfokkerij en een grote kas), er enkele huizen voor in de plaats mogen komen.

In de klankbordgroep die in het leven was geroepen om de visie voor te bereiden hebben we met z’n allen aangegeven dat wij geen zonnepanelenweides in het gebied willen. Wij kijken de komende jaren verwachtingsvol naar de verdere invulling van de plannen.

Ben Vogel
Vz Wijkraad Brouwhuis
Secr Stichting Landschapspark Kloostereind

Eén gedachte over “ Landschapspark Kloostereind unaniem omarmd door Gemeenteraad

  1. Heel mooi Ben, ik wacht in spanning af.
    En ik ben ook blij dat het inderdaad geen zonnepanelenweides worden, dat zou jammer zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.