Schapen in Landschapspark Kloostereind

Schapen in Landschapspark Kloostereind

Afgelopen maand hebben we weer natuurles gekregen, dit keer van schaapherders. Wat wil het geval? Via de familie Van Bree is er contact gekomen met een heus schaapherdersbedrijf dat schapen inzet om door heel oostelijk Brabant en noord Limburg weiden af te laten grazen. In feite is het een begrazingsbedrijf of landschapsbeherend bedrijf dat als doel heeft de natuur te verbeteren. Het betreft Kempische heideschapen, een oud schapenras uit de regio, die ingezet worden om vergrassing van heidegebieden tegen te gaan. ’s Winters is er in de heidegebieden weinig voedsel, waardoor van oudsher boerenweiden worden begraasd om daar rotting tegen te gaan.

De kudde kwam op doortocht vanuit Vlierden over de Brouwhuissche Heide naar een perceel aan de Weyerbeemd. Een dag later werd de kudde door Harm van Bree, woonachtig aan de Peeleik en werkend bij het schapenbedrijf, in zijn eentje naar ons veld van 4 ha gebracht. Vooraf had het bedrijf het stuk land aan de Peeleik met flexibele omheining afgezet. Dat was zowel voor de veiligheid van de schapen (het hek werd onder stroom gezet en zou dus goed werken tegen eventuele wolven) als wel voor het behoud van onze houtsingels-in-opkomst. Het twee keer per jaar laten begrazen van de wei door de schapen zorgt voor een uitstekend schraal weiland waar allerlei kruiden en bloemen het goed op doen. Zo wordt er gezorgd voor een boost in biodiversiteit en dat is precies waar we op uit zijn. Het onkruid wat in de wei staat en dat voor een deel weggevreten is, zorgt voor huisvesting van insecten. Vervolgens komen daar vogels op af.

De boomrasters die we onlangs om de fruitbomen gezet hebben, bleken niet geschikt te zijn. De betreffende schapen zijn veel te veel natuurschapen en die trekken zich niets aan van boomrasters. Ze zouden dan bovenlangs of onderlangs toch bij de jonge boompjes kunnen komen. Gedomesticeerde schapen zouden zich overigens wel aan onze regels gehouden hebben. We hebben kunnen genieten van een mooi gezicht, alleen het weer heeft niet echt meegeholpen. Volgende keer beter…!

Ben Vogel

Vz Stichting Landschapspark Kloostereind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.