Vogels kijken in Landschaps-park Kloostereind echt de moeite waard

Vogels kijken in Landschaps-park Kloostereind echt de moeite waard

Ik ken dit gebied al van kinds af en heb het zien veranderen tot wat het nu is: sportvelden, tennisbanen en daaromheen schapenweiden, een overstortvijver die het overtollige water opvangt en afvoert via een sloot langs het kanaal. Ook is er het nodige aangeplant. Daardoor is het nu al een mooi stukje natuur, waar tal van vogels gebruik van maken, broeden en foerageren. Het is samen met de kanaalstrook en de nieuwe Groene Punt (Varenschut) zelfs een uniek stukje natuur en verbindingszone geworden voor haas, konijn egel, vos, wezel, bunzing. Ik heb ook een aantal reeën in de groene punt gezien.
Ik zal me nu beperken tot het westelijk deel van het Kloostereind-gebied waar vele vogels broeden zoals vink, merel, koolmees, pimpelmees, heggemus, roodborst, merel, zanglijster, winterkoning, eigenlijk zo’n beetje de standaardvogels.

Vogels die regelmatig voorkomen zijn sperwer, buizerd, torenvalk, havik, tal van steltenlopers, meerdere soorten eenden, kerkuil, steenuil, ransuil, vink, groenling, putter, zwartkop, spreeuw.
3 soorten spechten, leeuweriken, kneu, roodborsttapuit, blauwborst, geelgors, rietgors, 3 soorten kwikstaarten, spotvogel, rietzanger, braamsluiper, fazant, patrijs, 3 soorten zwaluwen, zo maar een greep wat er te zien is.

De meer bijzondere vogels die gespot zijn, zijn putter, groenling, kleine karekiet, boomkruiper, tjif tjaf, fitis, rietgors, grasmus en ijsvogel. Verder broedende eenden, futen, ganzen en zwanen. Ook meerkoet, waterhoen, fuut, nijlgans, grauwe gans komen voor.
Loopt u in het voorjaar of najaar dit rondje van 2 km, dan ziet u tal van trekvogels die komen rusten en eten. Er moet nog veel gebeuren om blauwborst, geelgors, kieviet, en patrijs terug te krijgen, maar als de Stichting op deze voet verder gaat, komt het goed.
Een aanrader als u van uw werk komt en wilt ontspannen om dit rondje te lopen. Uw achtertuin zit vol leven!

Groet

Jan de Vogelman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.